Portugalskie owoce morza - pąkle, czyli percebes
Życie w Portugalii

Jak jeść percebes (pąkle) – portugalskie owoce morza

Percebes, czyli pąkle kaczenice (Pollicipes pollicipes) to skorupiaki, które zaskakują wyglądem oraz smakiem. W Portugalii nazywane są także Palcami Lucyfera, a smakują jak stuprocentowy ocean. Jeżeli ciekawi Cię, jak jeść percebes – a może to być nieoczywiste za pierwszym razem – zapraszam do lektury.

W zasadzie mamy dwa wyjścia:

  1. Zakup pąkli w restauracji pod postacią gotowej przekąski (opcja droższa)

LUB

  1. Samodzielny zakup skorupiaków w sklepiku rybnym lub na rybnym targu (opcja tańsza).

O ile posiadasz taką możliwość, polecam opcję numer dwa. Zakup percebes na targu lub w sklepie wychodzi taniej (a są to jedne z najdroższych owoców morza, nie tylko w Portugalii, ale w ogóle na świecie!), a ich przygotowanie jest banalnie proste.

Portugalskie owoce morza - pąkle kaczenice
Percebes bywają w Portugalii nazywane Palcami Lucyfera

Jak ugotować percebes - przepis

W Portugalii jeden słuszny przepis na przygotowanie percebes. Jest to tzw. cozinhar percebes ao natural, co dosłownie oznacza „gotowanie percebes w sposób naturalny” (bez udziwnień):

  1. Obmywamy percebes w chłodnej wodzie (aby pozbyć się piasku, pozostałości glonów itp.).
  2. Umieszczamy je w garnku z gotującą się wodą.
  3. Doprawiamy łyżeczką soli.
  4. Dla chętnych: można dodać 3 ząbki czosnku i liść laurowy (nie jest to jednak wymagane).
  5. Gotujemy przez ok. 2 minuty.
  6. Następnie owoce morza odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia (można je włożyć do lodówki na jakiś czas lub na chwilę do zamrażalnika).
  7. Serwujemy na zimno jako przekąska. Gotowe!

Oczywiście, istnieją także inne przepisy na pąkle, jednak polecam klasykę. Z pewnością wielu Portugalczyków przytaknie, że to jedyny słuszny sposób na przygotowanie tej niecodziennej przekąski. 

Kuchnia portugalska - owoce morza - percebes
Gotowanie percebes: pąkle + wrząca woda + łyżeczka soli

Jak jeść percebes krok po kroku

Za pierwszym razem możemy się nieźle nagłówkować, w jaki sposób jeść percebes. Jest to bardzo łatwe, choć nie ukrywam, że nieoczywiste dla osoby, która nigdy nie próbowała tych skorupiaków.

Część jadalna percebes to tzw. noga (port. perna). Aby się do niej dostać, musimy wykonać następujące kroki:

  1. Złap percebes za muszlę/kopytko (port. unhas do percebes).
  2. Drugą ręką złap za drugi koniec pąkla.
  3. Lekko przekręć w przeciwległą stronę te dwa końce, w ten sposób, aby uwolnić jedną część od drugiej.
  4. Następnie pociągnij za kopytko – powinna ukazać Ci się miękka, delikatna część, która ukryta jest „w nodze”.
  5. Zjedz miękką część pąkla, a kopytko i twardą „skórę z nogi” wyrzuć.

Gotowe! Prawda, że to nic trudnego? Mam nadzieję, że teraz już nie będziesz mieć wątpliwości, w jaki sposób ugotować oraz jak jeść percebes. Jest to naprawdę łatwe, więc gorąco polecam. Smacznego!

Kuchnia portugalska - pąkle kaczenice
Komu Palec Lucyfera, komu?
Portugalskie owoce morza - pąkle - Palce Lucyfera
Pąkle przed gotowaniem mają bardziej intensywne kolory i widoczny, czerwony akcent na "kopytku"

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *