Owoce morza i ryby w Portugalii – lista najpopularniejszych
Różnorodne owoce morza i ryby w Portugalii to kulinarna duma kraju. Są świeże, przygotowywane na różne sposoby i po prostu pyszne.
Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po tutejszych stworzeniach morskich. Jakie ryby w Portugalii są popularne? Które portugalskie owoce morza znajdziesz w menu? A może jesteś ciekaw, jak nazywają się po polsku? Zapraszam do lektury.
Spis Treści
ToggleRyby w Portugalii
Czym byłyby portugalskie potrawy bez świeżych ryb i owoców morza?
Solony, suszony dorsz w Portugalii (port. bacalhau) gra pierwsze skrzypce i jest absolutnym królem stołów. Podobno istnieje aż 1001 sposobów na jego przygotowanie! I wcale nie wątpię, że tyle dań z wykorzystaniem tej ryby istnieje w Portugalii.
Szczególnie polecam: Bacalhau à Brás (dorsz wymieszany z frytkami, jajkiem i cebulą), Bacalhau com natas (dorsz w sosie śmietanowym), Bacalhau assado na brasa (dorsz z grilla) i Bacalhau com broa (dorsz pod pierzynką z chleba kukurydzianego).
Sprawdź, w jaki sposób krok po kroku samodzielnie przygotować suszonego dorsza do spożycia: Jak pokroić i jak odsolić dorsza portugalskiego, czyli bacalhau >>>
Ciekawostka: Suszone ryby w Portugalii to nie tylko dorsz. Znane na cały kraj są peixe seco z miejscowości Nazaré, gdzie kultywowana jest tradycja suszenia ryb na słońcu na tzw. estendal zwanych także paneiros.
Co poza dorszem? Jakie ryby jeść w Portugalii? Sardynki portugalskie!
- Te większe są grillowane jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli i polewane oliwą z oliwek – niebo w gębie! Są to sardinhas assadas na brasa.
- Z kolei malutkie sardynki najczęściej są smażone w panierce (zjadamy je w całości, wraz z ośćmi, głową i ogonem) – to po portugalsku sardinhas fritas (petingas fritas).
Inne ryby, które zawsze są pyszne i godne polecenia to: dourada (dorada), robalo (okoń morski) oraz stek z tuńczyka (port. bife de atum) – wygląda jak befsztyk wołowy.
Ciekawymi opcjami do spróbowania może też być raia (płaszczka), którą zjadamy wraz z ośćmi! Espinhas (ości) przypominają bardziej delikatne chrząstki niż typowe ostre ości (prawdopodobnie dlatego, że płaszczka to w końcu ryba chrzęstnoszkieletowa).
Wiosną w niektórych miasteczkach położonych nad ujściem rzeki (zwłaszcza na północy, w regionie Alto Minho) serwowane są minogi morskie (port. lampreia) – wężowate stworzenia z przyssawkami na pysku. Ciekawostka: w Polsce minogi objęte są ścisłą ochroną.
Innymi popularnymi wyborami rybnymi będą dania z: carapau (ostrobok), cavala / sarda (makrele), linguado (sola), peixe-espada-preto (pałasz czarny) i tamboril (żabnica). Jeśli chodzi o żabnicę, warto także sprawdzić, jak wygląda przed ugotowaniem – to prawdziwy potwór, a właściwie diabeł morski!
Warto dodatkowo wspomnieć, że prawie każda (są nieliczne wyjątki) ryba rzeczna w Portugalii traktowana jest po macoszemu, bez należytej uwagi. Portugalczycy uwielbiają ryby morskie i właśnie te smakują im najbardziej.
Poniżej znajdziesz spis ryb najczęściej serwowanych w Portugalii wraz z ich polskimi nazwami.
Popularne ryby w Portugalii – lista
- bacalhau (Gadus morhua) – dorsz atlantycki;
- carapau (Trachurus trachurus) – ostrobok pospolity, ostrobok europejski;
- cavala (Scomber colias) – makrela kolias;
- sarda (Scomber scombrus) – makrela atlantycka;
- dourada (Sparus aurata) – dorada;
- linguado (Solea solea) – flądrokształtne: sola, flądra;
- peixe-espada-preto (Aphanopus carbo) – pałasz czarny;
- robalo (Dicentrarchus labrax) – okoń morski;
- sardinha (Sardina pilchardus) – sardynka;
- atum (rodzaj Thunnus) – tuńczyk;
- tamboril (Lophius piscatorius) – żabnica, nawęd, diabeł morski;
- pescada-branca (Merluccius merluccius) – morszczuk;
- peixe-porco (Balistes capriscus) – rogatnica;
- lampreia (Petromyzon marinus) – minóg morski, minog morski;
- perca (Perca fluviatilis) – okoń pospolity;
- raia (Rajidae) – płaszczka;
- truta (rodzina Salmonidae) – pstrąg;
- truta marisca (Salmo trutta) – troć;
- salmão (rodzina Salmonidae) – łosoś;
- faneca (Trisopterus luscus) – bielmik;
- sargo (Diplodus sargus) – sargus;
- salmonete (Mullus surmuletus) – barwena;
- peixe-galo (Zeus faber) – pietrosz, paszczak;
- pargo (Pagrus pagrus) – pagrus;
- rodovalho (Scophthalmus rhombus) – flądrokształtne: nagład;
- dentão, vermelho-dentão, vermelho, pargo-boca-preta (Dentex dentex) – kielec;
- goraz (Pagellus bogaraveo) – morlesz, bogar;
- espadarte (Xiphias gladius) – włócznik, miecznik;
- corvina (Argyrosomus regius) – kulbin, orłoryb;
- congro (Conger conger) – konger;
- cherne (Polyprion americanus) – wrakoń;
- enguia, irós (Anguilla anguilla) – węgorz europejski;
- cantarilho, cantaril (Helicolenus dactylopterus) – sebdak, sinik, sankor.
Owoce morza w Portugalii
Typowe portugalskie jedzenie nieodłącznie powiązane jest także z owocami morza.
Szczególnie polecam mexilhões (omułki) i gotowane lub grillowane krewetki – numer jeden na liście najpyszniejszych owoców morza, palce lizać! Są to raczej przystawki i przekąski, a nie dania główne. Chyba że zdecydujemy się na szaszłyk z krewetek (port. Espetadas de camarão lub Espetadas de gambas).
Bardzo dobre są też kałamarnice, czyli lula i pota (lula wydaje się być bardziej doceniana przez Portugalczyków, podobno pota to taka gorsza lula, ale osobiście nie widzę tej różnicy). Polecam Espetadas de lulas, czyli szaszłyki z kałamarnicy.
Nie można także przejść obojętnie obok polvo, czyli ośmiornicy. Polvo à Lagareiro (gotowana, a następnie grillowana ośmiornica z czosnkiem i cebulą) serwowana z batatas a murro (solonymi ziemniakami w mundurkach) – pycha!
Warto także zlokalizować choco, czyli mątwę. Przykładowo, popularnym daniem w miejscowości Setúbal jest choco frito (smażona mątwa). Jeśli natomiast zdecydujemy się na inne danie z mątwą, zwróćmy uwagę, czy chcemy otrzymać mątwę „z atramentem” (port. choco com tinta) czy bez (port. choco sem tinta).
Tinta, czyli dosłownie atrament to gruczoł czernidłowy mątwy wykorzystywany do sporządzania barwnika – sepii. Osobiście polecam mątwę oczyszczoną z tego gruczołu, jest smaczniejsza. Jednak warto samodzielnie przekonać się, jak smakuje mątwa z sepią i ocenić, która wersja jest lepsza.
Co jeszcze spróbować? Polecam sapateira recheada. To faszerowany krab z dodatkiem jajka, majonezu i przypraw. Farsz ma formę pasty i jemy ją z chlebem lub małymi grzankami, najczęściej w formie przystawki.
Z co ciekawszych owoców morza, warto zatrzymać się chwilę przy percebes – niekoniecznie muszą smakować każdemu, mają specyficzny smak i zapach. Bez dwóch zdań wyglądają egzotycznie i bardzo dziwnie. Skorupiaki przypominają małe kopytka zwierzęce lub pazury gada – bądźmy szczerzy, swoim wyglądem średnio zachęcają do spożycia. Mimo wszystko warto chociaż raz je spróbować i samodzielnie wyrobić sobie opinię o pąklach, bo tak się nazywają po polsku.
Poniżej znajdziesz listę portugalskich owoców morza wraz z ich polskimi nazwami.
Popularne owoce morza w Portugalii – lista
- choco (Sepia officinalis) – mątwa, sepia;
- lula (Loligo vulgaris) – kałamarnica zwyczajna, kalmar pospolity;
- pota (Illex argentinus) – kalmar argentyński;
- polvo (Octopus vulgaris) – ośmiornica;
- amêijoa-boa (Ruditapes decussatus / Venerupis decussata) – małże z rodziny wenerydowatych (małże wenus, małże dywanowe, vongole);
- mexilhão (Mytilus spp) – małże z rodziny omułkowatych (omułki jadalne);
- lingueirão (Solen marginatus) – małże z rodziny okładniczkowatych (okładniczki);
- ostra (Crassostrea spp) – ostryga;
- navalheira (Necora puber) – aksamitny krab pływający;
- santola (Maja squinado) – europejski krab pająk;
- sapateira, caranguejola (Cancer pagurus) – krab kieszeniec, krab brązowy;
- lapas (Patella) – czaszołka, czareczka (ślimaki morskie);
- búzios (rodzina Buccinidae) – ślimaki morskie (różne gatunki);
- lagosta (Palinurus elephas) – langusta;
- lavagante (Homarus gammarus) – homar europejski;
- camarões (Caridea) – krewetki (te o większych rozmiarach w restauracjach można spotkać pod nazwą gambas);
- percebes (Pollicipes pollicipes) – pąkle kaczenice.
Do listy dołączam także caracóis:
- caracóis (Theba pisana) – małe, białe ślimaki lądowe.
Są to co prawda ślimaki lądowe, ale często sprzedawane w sekcji rybnej w supermarketach. To także popularny dodatek do piwa serwowany latem w knajpkach (zwłaszcza na południu Portugalii). W witrynach barów i restauracji obwieszczane są kartką z napisem: Há caracóis!, czyli Mamy ślimaki!
Ryby i owoce morza w Portugalii – gdzie kupować i gdzie jeść?
Poniżej znajduje się lista opcji, gdzie możemy zaopatrzyć się w morskie pyszności.
Ciekawym miejscem jest tzw. rodízio, knajpka, która przypomina nieco szwedzki bufet (płacisz raz za wszystko, co zjesz), ale to kelner podchodzi co jakiś czas i proponuje nowe dania, które właśnie przygotowuje szef kuchni. Świetna opcja dla osób, które chcą zjeść dużo i spróbować wielu różnorodnych przysmaków z morza.
Tutaj kupisz lub zjesz portugalskie owoce morza i ryby:
- peixaria – sklep rybny,
- lota de pescado – prosto od rybaka w nadmorskich miasteczkach (tylko rano),
- mercado – targowisko,
- mercado de peixe – targ rybny (otwarte jedynie naprawdę wczesnym rankiem),
- peixeiro – poranny, obwoźny sklep rybny w mniejszych miejscowościach (najlepiej zapytać miejscowych o szczegóły),
- supermercado – supermarket,
- restaurante – restauracja,
- marisqueira – restauracja dedykowana rybom i owocom morza (zazwyczaj to opcja droższa od zwykłych restauracji, bardziej ekskluzywna),
- rodízio de peixe – knajpa rybna (płacisz raz i dostajesz co chwilę świeże ryby różnego rodzaju, aż najesz się do syta),
- rodízio de marisco – knajpa z owocami morza (działa na takiej samej zasadzie, co powyższe rodízio de peixe – płacisz raz, jesz do syta świeżo przygotowane różnorodne owoce morza, które kelner przynosi do stolika),
- festival do peixe e marisco – festiwal ryb i owoców morza.
5 komentarzy
Betty
Bardzo pomocne ?
Avelino
Super artykul
Portugalskie Opowieści
Dziękuję
magadek
Najobszerniejsze opracowanie, jakie znam (a kilka znam). Ślinka już mi cieknie, a jeszcze 1400 km do przejechania.
Boa tarde,
Marek
Portugalskie Opowieści
Bom dia Marku! Miło mi, że tak uważasz! Dziękuję ? Szerokiej drogi i… smacznego!