Magusto - kasztany i wino
Życie w Portugalii

Przepis na portugalskie kasztany z piekarnika

Czy znasz już portugalskie kasztany i zwyczaje z nimi związane? Poniżej znajdziesz krótki wstęp do jesiennych tradycji w Portugalii oraz banalnie prosty i pyszny przepis na kasztany jadalne z piekarnika. Palce lizać!

Magusto i Verão de São Martinho – czas na jesień w Portugalii!

Pieczenie kasztanów i zapijanie ich młodym, czerwonym winem to jesienna, coroczna tradycja Portugalczyków. Zwłaszcza tych, mieszkających na północy kraju.

W połowie listopada, kiedy przez kilka dni mamy okienko pogodowe wolne od deszczu – tzw. Lato św. Marcina (port. Verão de São Martinho) – organizowane są lokalne festy dedykowane kasztanom i winu.

Viva magusto! W tym czasie dary jesieni (i te winne, i te kolczaste) spożywane są przy akompaniamencie koncertyn i występów lokalnych zespołów folklorystycznych. Jest głośno, radośnie i syto!  

Flaczki z olejem - Magusto - po imprezie
Flaczki z olejem - Magusto - kasztany
Pieczone kasztany - Magusto

Ale, ale… Portugalskie kasztany to popularna przekąska jesienna nie tylko podczas magusto. Kiedy za oknem słota, garść gorących kasztanów z piekarnika i solidna porcja wina pomoże przetrwać beznadziejną pogodę.

Przygotowanie tego specjału nie jest wcale skomplikowane. W końcu kuchnia portugalska zazwyczaj opiera się na prostych daniach mających za zadanie wykarmić całą, liczną rodzinę. Zaczynamy?

Portugalskie kasztany – prosty przepis

SKŁADNIKI:

  • kasztany jadalne w skorupkach (zebrane własnoręcznie lub zakupione w sklepie),
  • sól gruboziarnista (koniecznie „gruba”, drobna nie da tego samego efektu),

Dodatkowo:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Naszykuj powyższe składniki + nożyk i blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na ok. 180 st. C, aby powoli się rozgrzewał.
  2. Z każdego kasztana odetnij „dupkę” (niewielki kawałek skorupki i miąższu kasztana) i następnie umieść wszystkie w blasze do pieczenia.
  3. Posyp sowicie solą – rozsypuj sól po kasztanach i po blasze. Dzięki wcześniejszemu odkrojeniu kawałków, sól przesiąknie do środka i nada im pożądany, lekko słony smak. Nie martw się, że posypiesz je zbyt dużą ilością soli – ma być jej dużo.
  4. Tak przygotowane kasztany wstaw do piekarnika i piecz min. 30-40 min.

Jak sprawdzić, czy kasztany są już gotowe? Najlepiej wyjąć jednego i spróbować wyłuskać go ze skorupki – jeśli uda się to zrobić bez problemu – środek kasztana będzie lekko przypieczony i chrupiący – gotowe! Jeśli ciężko oddzielić skorupkę od miąższu, a środek nie jest wystarczająco „chrupki” – warto podpiec je jeszcze przez chwilę.

Gotowe kasztany najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Tradycyjnie warto zapijać je czerwonym winem lub słodkawym trunkiem o nazwie jeropiga (czyt. żeropiga). Smacznego!   

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *