Przepis na portugalskie kasztany z piekarnika
Czy znasz już portugalskie kasztany i zwyczaje z nimi związane? Poniżej znajdziesz krótki wstęp do jesiennych tradycji w Portugalii oraz banalnie prosty i pyszny przepis na kasztany jadalne z piekarnika. Palce lizać!
Spis Treści
ToggleMagusto i Verão de São Martinho – czas na jesień w Portugalii!
Pieczenie kasztanów i zapijanie ich młodym, czerwonym winem to jesienna, coroczna tradycja Portugalczyków. Zwłaszcza tych, mieszkających na północy kraju.
W połowie listopada, kiedy przez kilka dni mamy okienko pogodowe wolne od deszczu – tzw. Lato św. Marcina (port. Verão de São Martinho) – organizowane są lokalne festy dedykowane kasztanom i winu.
Viva magusto! W tym czasie dary jesieni (i te winne, i te kolczaste) spożywane są przy akompaniamencie koncertyn i występów lokalnych zespołów folklorystycznych. Jest głośno, radośnie i syto!
Ale, ale… Portugalskie kasztany to popularna przekąska jesienna nie tylko podczas magusto. Kiedy za oknem słota, garść gorących kasztanów z piekarnika i solidna porcja wina pomoże przetrwać beznadziejną pogodę.
Przygotowanie tego specjału nie jest wcale skomplikowane. W końcu kuchnia portugalska zazwyczaj opiera się na prostych daniach mających za zadanie wykarmić całą, liczną rodzinę. Zaczynamy?
Portugalskie kasztany – prosty przepis
SKŁADNIKI:
- kasztany jadalne w skorupkach (zebrane własnoręcznie lub zakupione w sklepie),
- sól gruboziarnista (koniecznie „gruba”, drobna nie da tego samego efektu),
Dodatkowo:
- czerwone wino jako tradycyjny dodatek (najlepiej wino portugalskie).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Naszykuj powyższe składniki + nożyk i blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na ok. 180 st. C, aby powoli się rozgrzewał.
- Z każdego kasztana odetnij „dupkę” (niewielki kawałek skorupki i miąższu kasztana) i następnie umieść wszystkie w blasze do pieczenia.
- Posyp sowicie solą – rozsypuj sól po kasztanach i po blasze. Dzięki wcześniejszemu odkrojeniu kawałków, sól przesiąknie do środka i nada im pożądany, lekko słony smak. Nie martw się, że posypiesz je zbyt dużą ilością soli – ma być jej dużo.
- Tak przygotowane kasztany wstaw do piekarnika i piecz min. 30-40 min.
Jak sprawdzić, czy kasztany są już gotowe? Najlepiej wyjąć jednego i spróbować wyłuskać go ze skorupki – jeśli uda się to zrobić bez problemu – środek kasztana będzie lekko przypieczony i chrupiący – gotowe! Jeśli ciężko oddzielić skorupkę od miąższu, a środek nie jest wystarczająco „chrupki” – warto podpiec je jeszcze przez chwilę.
Gotowe kasztany najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Tradycyjnie warto zapijać je czerwonym winem lub słodkawym trunkiem o nazwie jeropiga (czyt. żeropiga). Smacznego!
2 komentarze
Avelino
Bardzo lubie pieczone kasztany. Wreszcie wiem, jak je zrobic. 🙂
Portugalskie Opowieści
To nic trudnego 🙂