Piwo w Portugalii – jakie wybrać?
Swoje pięć minut na blogu miała już kawa portugalska, a nawet herbata. Portugalskie wino także doczekało się blasku w osobnych wpisach (TUTAJ przeczytasz o dobrych winach w Portugalii, a TUTAJ o zielonym winie portugalskim, czyli vinho verde). Czas na… piwko po portugalsku!
Piwo w Portugalii pija się mocno zimne, prawie lodowate i najczęściej o małej pojemności zaledwie 200-250 ml. Wszystkich piwoszy zapraszam do lektury.
Spis Treści
ToggleJak się pije piwo w Portugalii?
Browarowy artykuł zacznijmy od podstaw. Istnieją dwie wytyczne, które charakteryzują portugalską kulturę picia piwa: temperatura i wielkość browaru.
Po pierwsze: odpowiednia temperatura
Wyrażenie zimne piwko ma tu dosłowne znaczenie. Piwo w Portugalii pijane jest prawie zmrożone, lodowate, a przez Portugalczyków określane po prostu jako zimne.
Ogólnie Portugalczycy czasami postrzegają temperatury w zupełnie inny sposób. Gdy na dworze jest po prostu zimno, Portugalczyk powie, że jest rześko (port. frescinho), a gdy piwo jest prawie zamrożone, stwierdzi, że jest zimne. O! Taka logika!
A wracając do temperatury piwa… Jeżeli nie jest ono prawie zamrożone (a przynajmniej bardzo, bardzo zimne), to kubki smakowe Portugalczyka oceniają je jako ciepłe. Nie ma nic pomiędzy! A warto wiedzieć, że w Portugalii ciepłego piwa się nie pija, bo „można dostać od niego biegunki”: A cerveja quente vai-te dar diarreia. Pijąc ciepłe piwo (takie, które nie jest lodowate) z pewnością usłyszysz takie zdanie od Portugalczyka.
Warto wiedzieć, że mocno schłodzone piwo nazywane jest przez Portugalczyków cerveja a estalar, co dosłownie oznacza „strzelające piwo” prawdopodobnie od dźwięku otwieranego browaru, kiedy nawet „lód pęka” (port. o gelo estala).
Po drugie: wielkość piwa
Najpopularniejsze w Portugalii są małe piwka. Dosłownie małe, czyli o pojemności 200 ml (czasami 250 ml). Popularne są też nieco większe piwa – 330 ml – jednak zdecydowanie królują te mniejsze. Lokalni mieszkańcy raczej nie piją piw półlitrowych, choć oczywiście można dostać takie pojemności w sklepie czy w knajpie, na specjalnie życzenie.
Dlaczego Portugalczycy lubią małe browarki? Ze względu na gaz (żeby się nie ulotnił), a także temperaturę trunku (zamawiając małe piwko, mamy gwarancję wypicia mocno schłodzonego napoju).
Jakie piwo zamówić w Portugalii?
Będąc w jakimkolwiek lokalu gastronomicznym, warto wiedzieć, jakie piwo zamówić. Oto najpopularniejsze browarki i mikstury, które Portugalczycy pijają na co dzień:
- Fino – lekkie piwo z kija (nalewane z dystrybutora) o pojemności 200 ml, określenie używane tylko na północy Portugalii (będąc np. w Porto, poproś o fino);
- Imperial – lekkie piwo z kija (nalewane z dystrybutora) o pojemności 200 ml, określenie używane tylko na południu Portugalii (będąc np. w Lizbonie, poproś o imperial);
- Cerveja – piwo z butelki, pojemność do wyboru: cerveja mini – 200 ml (małe piwo) lub cerveja grande 330 ml (duże piwo);
- Caneca – piwo z kija podawane z dużym kuflu 500 ml;
- Panachê – piwo z 7Up;
- Tango – piwo z sokiem z porzeczki;
- Diesel – piwo z colą;
- Fino com martini / Imperial com martini – lane piwo z martini, które zamawiamy „para abrir o apetite” (dosłownie: na zwiększenie apetytu), czyli przed obiadem lub kolacją;
- Champarrião – studencka mikstura zielonego wina portugalskiego (vinho verde) z piwem, 7Up i cukrem, pijana na północy Portugalii (najczęściej w regionie Minho, w okolicach miasta Viana do Castelo);
- Cerveja sem álcool – piwo bezalkoholowe.
Marki piwa w Portugalii
Jeżeli chodzi o lokalne browary portugalskie, bezkonkurencyjne są dwie marki: Super Bock oraz Sagres. Które zamówić, które jest lepsze? Obie marki są szeroko dostępne w całej Portugalii. Reguła jest prosta:
- Im dalej na północ Portugalii, tym popularniejszy jest Super Bock.
- Im dalej na południe Portugalii, tym popularniejszy jest Sagres.
Istnieją także piwa rzemieślnicze (port. cervejas artesanais), takie jak np.:
- Letra z Bragi
- Musa oraz Dois Corvos z Lizbony
- Nortada (sprawdź TUTAJ, co oznacza słowo nortada) oraz Sovina z Porto
- Maldita z Aveiro
- Praxis z Coimbra
- Libata z Vila Viçosa
- Alvoerada z Beja
- Dos Santos z Lagoa
- Mania z Lagos
- Vilhoa z Funchal (Madera)
- Koriska z São Miguel (Azory)
Co zamówić do piwa w Portugalii?
Jeśli idziesz na piwo w Portugalii, zamów do niego słone przekąski (port. petiscos). Najpopularniejsze to:
- oliwki (port. azeitonas) – najczęściej podawane są te domowej roboty lub zamarynowane przez lokalnych producentów,
- łubin (port. tremoços) – żółte nasiona zaliczane do strączków, które przygotowywane są w solance,
- ślimaki (port. caracóis) – przysmak piwny charakterystyczny dla południowej Portugalii,
- pąkle kaczenice (port. percebes) – owoce morza, które wyglądają jak kopytka diabła. Najczęściej są podawane jako przekąska do piwa w południowej Portugalii.
Przeczytaj więcej: Jak jeść pąkle, czyli percebes >>>
Przeczytaj także: